Един ден пеша в Сеул

October 9, 2011 8:21 pm Published by 1 Comment

Малко известно е, че Сеул е прекрасен град, защото за туристите той едва ли е завладяващ по начина, по който една европейска столица може да привлича с гигантски музеи и сгради от различни епохи. Корейският мегаполис си има всичко, но то не е достъпно в рамките на един ден. Чарът на южнокорейската столица се разкрива просто когато си там и съзерцаваш стила и чара на обикновените всекидневни гледки.

Изглед към Сеул

Освен модерните лъскави сгради и молове, оставени далеч от днешната разходка, Сеул предлага основно два вида забележителности. Първото е нещо, което всеки очаква от свежия дух на Азия: стар стил архитектура с типичните за Изтока завъртяни покриви. Класическото строителство се вижда в известните порти, разпръснати из центъра, и двата основни двореца, построени с кралски мащаб и строго изчистен стил. Второто е комбинацията от модерно проектираните галерии, оригиналните улични скулптури и всякакави случайни изненади. Като например малки кафенета със симпатично меню отпред, написано със зелен тебешир на черна дъска.

Букчон Ханок

В началото на пешеходния ден вижте отвисоко града, осветен от сутрешното слънце – в хълмистия квартал Самчьонг. Слезте на юг по лъкатушещите улички покрай старите малки къщи на традиционното селище Букчон Ханок.

Инса-донг

Пътят ще ви заведе до туристическия център Инса-донг, където са сувенирите, тълпите и разноцветните надписи на корейски. Тук ще видите много интересни сгради и може да изпиете по един чай в някоя от уютните чайни. Слезте на юг покрай архитектурното чудо кулата Джонг-но и вижте прочутия градски канал, където жителите на града обичат да се разхождат.

Гьонгбокгунг

Насочете се на северозапад към най-големия дворец Гьонгбокгунг, където на всеки час има представление от трупа, облечена като традиционни корейски стражи с ярки червено-сини дрехи. Вие също можете да се премените по корейски в специалнага палатка за туристи до двореца. Стандартната разходка из него включва екскурзовод и е предсказуема, но си заслужава. Охолният кралски живот не е за нас все още, защото продължаме напред пеша.

Seoul Plaza

Следващата спирка е кметството на Seoul Plaza право на юг, покрай широкия централен булевард Гуангхуамун със статуи на големи исторически личности. Площадът на кметството е наскоро преобразен и е забележителност сам по себе си. Срещу него на запад се намира по-малкият столичен дворец със същите красиви исторически сгради. Интересен е контрастът между тях и околните небостъргачи, дърпащи ни към настоящето.

Намсан

Разходката ще ни поведе нависоко, към върха на вездесъщата планина Нам (Namsan, 남산), един от символите на града. Насочете се на югоизток по бул. Sogong-ro и ще стигнете до лифта в подножнието на планината. Горе интересните забележителности са високата стотици метри кула N Tower, средновековните наблюдателници и катинарите на влюбените. От тук ще се възхитите от мащаба на града, видян през меката светлина по залез слънце.

Изглед от Намсан към Централен Сеул

След горните впечатления вече имате начална представа от центъра на Сеул и остава да потърсите три важни продукта в някой ресторант в Мьонг-донг: бекон на плоча, кимчи (люто-кисело зеле) и соджу (местната ракия). На следващия ден може да продължите на югоизток – на другия бряг на реката Хан – в района на Олимпийския стадион.

–––

Предишен пътепис от серията: Един ден пеша в Токио.

Categorised in:

This post was written by rado

1 Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *