Cowboy Junkies – Renmin Park – 2010

June 2, 2010 2:54 pm Published by Leave your thoughts

Да бъдеш в Ренмин Парк (Народния парк) е да си свидетел на местните навици и потоците от хора, които ден след ден играят, разхождат се и си говорят. Да бъдеш чужденец там означава да си наблюдател и да виждаш и усещаш пулса на живота в чудната далечна страна. Докато не бъдеш евентуално приет като част от общността.

След 25 години съществуване, легендарната канадска фолк-блус-рок група Cowboy Junkies прави точно това. Изненадващият им нов албум е заченат именно по време на три-месечния престой на семейството в сравнително малкия китайски град Дзиндзиян. След отиването на другия край на света за получаване на просветление, резултатът е още по-вглъбена и красива музика.

Семплите от звуци в парка са използвани със завидна умереност и усет, както и ефектното вмъкването на пеене на Мандарин. Познатият звук на Cowboy Junkies тук е само отправна точка към по-широки музикални хоризонти. Дръм машина и ембиънт синтезатор плюс детски вокален семпъл в “(You’ve Got To Get) A Good Heart”. Жужене на насекомите в “Cicadas”. Музика от телефонни сигнали.

Заслужава внимание и начинът на разпространение на албума – Topspin – дружелюбно, бързо, безпроблемно. Кара те да се чудиш защо толкова се оплакват динозавърските разпространители на музика, вместо да направят прилична онлайн услуга, където на феновете им е приятно и удобно да пазаруват.

При някоя друга банда идеята можеше да бъде цинично възползване от екзотиката на Китай за лесно и бързо придаване на допълнителен цвят, но тази група не е способна на такова нещо. Комбинацията им е напълно естествена и неподправена, личи си, че е преживяна. Cowboy Junkies са щастливи тихо да наблюдават и да предават в музикална форма живота в парка, символ на осезаемия свят и силната връзка между хората.

Categorised in:

This post was written by admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *